ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİNİN YAŞATILMASI VE YAKINLARINA YAPILACAK YARDIMLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİNİN YAŞATILMASI VE YAKINLARINA YAPILACAK YARDIMLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

Madde 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; şehitlerimizin hatıralarının yaşatılması ve şehit yakınlarının her türlü mağduriyet ve mahrumiyetten korunması amacıyla, şehit yakınlarına yapılacak ayni ve nakdi yardımlar ile isim verme işlemlerinin kayıt altına alınarak bütünlük içinde yürütülmesine yönelik usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, şehit yakınlarına kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar tarafından yapılacak olan ulusal ve yerel, ayni ve nakdi yardımlar ile mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak, okul, havalimanı, park, askeri birlik, karakol ve benzeri yerlere aziz şehitlerimizin isimlerinin verilmesi işlemlerini kapsar.

Dayanak

Madde 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 2016/29 Sayılı Başbakanlık Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını,

b) Bakan: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanını,

c) Müsteşar: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarını,

ç) Müsteşar Yardımcısı: Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısını,

d) Daire Başkanlığı: Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığını,

e) Değerlendirme Komisyonu: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Müsteşar Başkanlığında, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürü, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanı ve 1. Hukuk Müşavirinden oluşan heyeti,

f) İl Müdürlüğü: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü,

g) Modül: Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak, okul, havalimanı, park, askeri birlik, karakol ve benzeri yerlere verilecek şehit isimleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar tarafından yapılacak olan ulusal ve yerel, ayni ve nakdi yardımlarla ilgili verilerin kayıtlarının yapıldığı bilgi sistemini, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

 Şehit İsimlerinin Verilmesine İlişkin Esaslar

Madde 5- (1) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girmesinden önce 15 Temmuz 2016 tarihinde Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini ve temel ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik hain darbe teşebbüsünde, terörle mücadele ve ülke savunmasında canlarını feda eden aziz şehitlerimizin kederlerini paylaşma ve destek olma amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar tarafından şehit isimleri verilmiş yerlere ilişkin bilgiler İl Müdürlüğüne bildirilir. İl Müdürlükleri kendilerine bildirilen verileri Modüle işleyerek sisteme girişini sağlar.

(2) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten sonra, meydan, bulvar, cadde, sokak, okul, havalimanı, park, askeri birlik, karakol ve benzeri yerlere isim verme işlemi yapacak olan kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar; kendi mevzuatlarına göre karar almadan önce verilecek şehit ismi için Ek: 1 de bulunan tabloya gerekli bilgileri girerek Değerlendirme Komisyonuna iletilir,

 (3) Komisyon tarafından onaylanan şehit isimleri Daire Başkanlığınca modüle işlenir ve yazıyla da isim verecek olan kurum ve kuruluşa bildirilir.

(4) Değerlendirme Komisyonu oyçokluğu ile karar alır.

 (5) Değerlendirme komisyonu ayda 2 (iki) defa toplanır, olağanüstü hallerde bu süre beklenilmez.

(6) Komisyonun isim vermeye ilişkin sekretaryasını Daire Başkanlığı yürütür.

Şehit Yakınlarına Yapılacak Ayni ve Nakdi Yardımlara İlişkin Esaslar

Madde 6 – (1) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girmesinden önce yapılmış ayni (konut, arsa, dükkȃn, kooperatif hissesi, otomobil, ticari araç, devre mülk v.b.) ve nakdi yardımlara ilişkin bilgiler yardımı yapan kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine iletilir. İl Müdürlükleri kendilerine bildirilen verilerin modül üzerinden sisteme girişini sağlar.

(2) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten sonra ayni veya nakdi yardımı yapacak kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar yardım kararını almadan önce Ek: 2 de yer alan tabloya nakdi yardım bilgisini, Ek:3 de yer alan tabloya ise ayni yardım bilgisini doldurarak Değerlendirme Komisyonuna iletir.

(3) Değerlendirme komisyonu tarafından onaylanan ayni ve nakdi yardımlara ilişkin liste Daire Başkanlığınca modüle işlenir ve yazıyla da yardımı yapacak olan kurum ve kuruluşa bildirilir.

(4) Değerlendirme Komisyonu oyçokluğu ile karar alır.

(5) Değerlendirme komisyonu ayda 2 (iki) defa toplanır, olağanüstü hallerde bu süre beklenilmez.

(6) Komisyonun ayni ve nakdi yardımlarla ilgili sekretaryasını Daire Başkanlığı yürütür. ÜÇÜNCÜ KISIM

Çeşitli ve Son Hükümler Yürürlük

MADDE 7 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Bakan tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme Madde 8 – (1) Bu Usul ve Esaslara ilişkin hükümleri Bakan yürütür.

Paylaş