BURSA NIN KURTULUŞUNUN 98. YIL DÖNÜMÜ

BURSA NIN KURTULUŞUNUN 98. YIL DÖNÜMÜ

Bursa, 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmıştır. Başkent, 1363 yılında ( ı. Murat Hüdavendigar döneminde ) Edirne’ ye taşınmıştır. Fatih Sultan Mehmet’ in İstanbul’ u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir. Bursa'da Osmanlı Devleti hâkimiyetinde, 1922 yılına kadar, Müslüman, Rum, Ermeni ve Yahudiler birlikte yaşamışlardır.

11 Eylül'de Bursa’ nın kurtuluşu tüm cihana, Anadolu topraklarının Anadolu insanına ait olduğunu ayrıca Anadolu insanının esarete boyun eğmeyeceğine esaret altında yaşamaktansa bağımsızlık yolunda ölürüm ilkesinden yola çıkarak özgürlüğe yürümesidir.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak 11 Eylül Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutlar, Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, silah arkadaşlarına ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

 

Paylaş