SANAT GÜNEŞİMİZ ZEKİ MÜREN İ RAHMETLE ANIYORUZ

Zeki Müren 6 Aralık 1931 yılında Bursa Tophane’de, Üsküp' den Bursa'ya göç eden bir ailenin tek çocuğu olarak doğmuştur. Ortaokulu bitirene dek Bursa'da yaşamıştır. Babası Kaya Bey ve annesi Hayriye hanımdır. İlkokulu Osmangazi İlkokulunda başlamış daha sonra Tophane İlkokulu ve Akıncı ilkokullarında devam etmiştir. Zeki Müren'in müzik yeteneği ona ilkokul yıllarında müzikli müsamerelerde oynama fırsatı tanımıştır. Aldığı ilk rol bir müsamerede oynadığı çoban rolüdür. Zeki Müren'in müzik yeteneğini öğretmenlerinin dışında babası da farkına varmış ve onu bu konuda desteklemiştir.

Zeki Müren’ in geçirdiği kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı son altı yılının sahnelerden uzak geçmesine sebep olmuştur. Bodrum' daki evinde inzivaya çekilir ve kendi tarifiyle kendini dinler. 24 Eylül 1996 yılında TRT İzmir televizyonunu hazırladığı bir programda kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumar. Her zaman söylediği sahnede ölmek isteği gerçekleşmiştir. Cenazesine oldukça büyük bir kalabalık katılmış, memleketi olan Bursa' da Emirsultan mezarlığına defnedilmiştir.

Vasiyeti üzerine tüm mal varlığı Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bağışlanmış, bu sayede 2013 yılına dek yaklaşık 2251 üniversite öğrencisi burs alarak eğitimlerine devam etmiştir. Mehmetçik Vakfı 2002 yılında memleketi olan Bursa' da Güzel sanatlar Anadolu Lisesini yaptırarak, birçok sanat dalıyla eğitime açılmıştır. Son yıllarını geçirdiği ev müze haline getirilerek 8 Haziran 2000 yılında hizmete açılmıştır.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak Sanat Güneşimiz Zeki MÜREN’ i vefatının 24. Yılında saygıyla, şükranla, minnetle anıyoruz; mekânı cennet olsun.

 

Paylaş