5 ARALIK KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

5 ARALIK KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın

Cumhuriyet’ in kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyetin ilanından önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının tanınması ile ilgili çalışmaları başlatmış, 23 Ocak 1916 tarihinde ilk açıklamasını yapmıştır.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Kastamonu’ da 30 AĞUSTOS 1925 tarihinde yaptığı bir açıklamada şöyle demiştir. Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan oluşmaktadır. Olabilir mi ki, bir kitlenin bir parçasını ilerletelim, diğerini göz ardı edelim de, kitlenin tamamı ilerlemiş olabilsin. Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı topraklara zincirle bağlı kalsın. 17. 02. 1926 yılında Medeni Kanun kabul edilmiş, kadınların yurttaşlık hakları erkeklerle eşit hale getirilmiştir. Kadınlarımızın her koşulda kendilerini geliştirmesi yaşamın her alanında söz hakkının olması için seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Bu çabalar sonucunda kadınlarımız önce yerel yönetimlerde, sonra da TBMM ‘de görev almaya başlamıştır.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün sayesinde tüm haklarından yoksun olan, Türk Kadını artık Cumhuriyet’ in eşit bir yurttaşı ve saygın bir bireyi haline gelmeyi hak kazanmışlardır.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak hayatımızın her alanında olmasa olmaz olan kadınlarımızın 5 ARALIK Kadınlar gününü kutlarız.

Paylaş