8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Kadın hakları hareketinin bir odak noktası olarak kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dünya da ve Türkiye’de 1921 yılında beri Birleşmiş Milletler tarafından özel bir gün olarak kabul edilmiş ve kutlanmaya başlanmıştır.

8 Mart 1857 yılında New York kentindeki bir gömlek fabrikasındaki grev yapan kadınların bulunduğu alanda çıkan yangında 120 kadının ölmesi neticesinde Birleşmiş Milletler; kadınların maruz kaldığı ayrımcılığı ele alarak insan haklarının temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesini ele alarak kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına öncelik etmiştir. Ülkemizde de 2 kız kardeş olan Rahime Selimova ve Cemile Nurişvanova nın girişiyle 1921 yılında ilk defa kutlanmaya başlanmıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ‘’ Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip dolanmaktadır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onlardan üstüne çıkacak şekilde, ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım “ demiştir.

’Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Bursa Şube Başkanı Metin ŞENOL, tarihsel gelişimimizde ve bağımsızlık mücadelemizde önemli bir rol üstlenen, tarihte iz bırakan kadın emekçilerimiz ve kadın kahramanlarımız başta olmak üzere, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar sağlıklı günler diledi.

Paylaş