VALİ YAKUP CANBOLAT'IN

VALİ YAKUP CANBOLAT'IN "12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜNÜN 102. YIL DÖNÜMÜ" MESAJI

Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu dönemlerinde Vatan Şairi Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılan İstiklal Marşımız, millete bir nefes, bir müjde olmuş, milletin yolunu aydınlatmış, en ümitsiz zamanlarda onları gelecek için mücadeleye inandıran bir moral güç olmuştur.

Devletlerin milli marşlarının tarihine baktığımızda hemen hepsinin devletler kurulduktan sonra yazıldığını görürüz. Oysa ki İstiklal Marşımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti resmen kurulmadan önce yazılan tek marş olarak tarihteki yerini almıştır.

12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından Milli Marşımız olarak kabul edilen İstiklal Marşı, dünya var oldukça Türk milletinin Milli Marşı olarak kalacaktır.

Türk milletinin hürriyet uğruna neler yapabileceğini ve bir milletin vatana olan sevgisinden dolayı duyduğu heyecan ve coşkunun ancak bu kadar güzel dile getirilebildiği İstiklal Marşı, toplumumuzu bütünleştiren bir değerler manzumesidir. O, milli ve manevi kimliğimizin en güçlü ifadesidir. Bu sebeple İstiklal Marşı, hürriyetimizin en açık manifestosudur. Bir milli mutabakat metni olan bu destan, ezelden beri hür yaşamış bir milletin ideallerini, milli-manevi değerlerini ortaya koyan; Milli Mücadele günlerinin meşakkatini ve zafere olan inancı taşıyan bir ulusal uzlaşma metnidir.

Milletimizi tarih boyu diri tutan ve güçlü kılan değerlerle örülen İstiklâl Marşımız, milletimizin, geçmişi ile arasında kurulan önemli bir bağ, Türk milletinin karakterini en güzel şekilde yansıtan bir kahramanlık destanıdır.

Bu vesile ile İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif ERSOY başta olmak üzere Milli Mücadelemizi destansı hale getiren Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve Milli Mücadelenin tüm şehit ve gazilerini rahmetle, minnetle, hayırla yad ediyorum.

Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.

 

 

  • Etiketler:
Paylaş