BUSKİ DE MEVLİTLİ İFTAR YEMEĞİ

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bursa Şubesi ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ile Beraber koordine ettiği iftar programı.

   Türkiye Harp Malulü Gaziler, şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin Kuruluşu: Birinci Dünya Savaşı sonunda savaş bölgelerinde (Çanakkale ve diğer cephelerden) İstanbul’a gelip ihtiyaçlarını karşılayamayan ve memleketlerine gidemeyen yaralı Harp Malullerinin, memleketlerine gönderilmelerinin sağlanması, eksik uzuvlarının yerine protezlerinin taktırılması (tahtadan yapılma uzuvların) giydirilmeleri ve harçlıklarının sağlanması amacıyla 26 Ağustos 1915 tarihinde Harbiye Nazırı Enver Paşanın talimatıyla İstanbul Merkez Kumandanı Miralay Cevdet Bey ve on bir arkadaşı tarafından kurulmuştur. Başlangıçta heyet olarak kurulan derneğimiz 1929 yılında tasfiyesinden sonra 1931 de Ordu Malulleri Cemiyeti, 1940 da Ordu Malulleri Birliği, 1945 de Malul Gaziler Birliği, 1959 da Harp Malulü Gaziler Cemiyeti, 1961 de Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adıyla faaliyet göstermiştir. Zaman içerisinde derneğimiz dışında birçok Malul Gazi ve Şehit Dul ve Yetimleri Dernekleri kurulmuş ve bir nevi Dernek enflasyonu ortaya çıkmıştır. Aynı amaç uğruna faaliyet gösteren bu derneklerin 18 Haziran 1983 gün ve 18081 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 2847 Sayılı Kanunla Türkiye Harp Malulü Gaziler, şehit Dul ve Yetimleri Derneği adı altında birleşmeleri hüküm altına alınmıştır. Böylelikle Dernek 2847 Sayılı Kanunla Kurulu Asker kökenli bir Dernek olarak 1984 yılından bu tarihe kadar çalışmalarını sürdürmektedir.

   Bu nedenle derneğimizin geçtiğimiz yıl yüzüncü yılı olması nedeni ile dernek binamızda mevlit okutturduk. Bu mevlit programın her yıl aynı tarihte düzenleyerek geleneksel hale gelmesi konusunda adımlar attık. 18 Haziran Ramazan ayına tekabül ettiğinden 2016 ilk aylarında Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğüne dilekçe yazarak “görüşülerek” iftar yemeğinden iki saat önce ahrete intihal eden gazi ve şehitlerimiz için mevlit düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğüne bu iftar programını sadece Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine üye olan veya olmayan tüm gazi ve şehit ailelerini kapsayacak şekilde organize ettiler. İftar programına katılım oldukça yoğundu.

   Bursa Vali Sayın İzzettin Küçük İftar programında gazi ve şehit ailelerine " Bugün burada huzur içinde iftarımızı yapıp, sahurumuzu gerçekleştireceğiz ve sabah olduğunda da güvenle işimize gideceğiz. Hiçbir endişe ve korku duymadan hayatımızı sürdüreceğiz. İşte bunu bizler için hayatları pahasına vatanı savunan kahraman şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesinde yapabileceğiz. Bugün al bayrağımız dalgalanıp, ezan sesleri susmuyorsa bunların hepsini onlara borçluyuz. Saygıdeğer şehit aileleri en değerli varlıklarınızı bizler uğruna feda ettiniz. Sizin için ne yapsak azdır. Elbette ateş düştüğü yeri yakar. Ancak siz şehit ve gazilerimizin emanetleri aileleri başımızın tacısınız. Biz idarecilerin kapıları her zaman sizler için sonuna kadar açıktır. İhtiyacınız olan her konuda çekinmeden çalabilirsiniz. Bizim geleneğimizde en müstesna yerlerde şehitliklerimizi oluştururuz. Gazilik en önemli unvandır. Ülkemizin önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün, pek çok unvanı var. Cumhurbaşkanlığı, Mareşallik, Meclis Başkanlığı... Fakat bunlardan en çok kullanılanı Gazi Mustafa Kemal'dir. Ben şehitlerimiz ve gazilerimizin önünde hürmetle eğiliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum." Dedi.

   Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin beraber koordine ettiği iftar programına Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK ün yanı sıra Vali yardımcısı Bursa Jandarma ve Garnizon Bölge Komutanı Bursa Baş Savcısı Bursa Emniyet Müdürü Vekili Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bursa Jandarma ve Garnizon Bölge Komutanlığında görev yapan değerli komutanlar değerli Dernek Başkanları ve diğer protokol un yanı sıra Gazi ve Şehit aileleri ve yakınları katılım sağladılar.

   Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine Bursa Şubesi olarak başta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sayın Yunus KALDIRIM ve ekibine bizlere vermiş oldukları katkı ve desteklerinden dolayı şahsım yönetimim ve üyelerimin adına teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.

   Metin ŞENOL

   BAŞKAN  

 

 

Paylaş