ŞEHİT YAKINI VE GAZİLER İÇİN GENELGE

ŞEHİT YAKINI VE GAZİLER İÇİN GENELGE

İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU, şehit yakını ve gazilere mevzuat çerçevesinde her türlü kolaylığın sağlanması ve resmi işlemlerinde öncelik verilmesine yönelik tüm illere genelge gönderdi.

94548938-165.07-E.5897 Sayılı Şehit Yakınları ile Vazife Malulü/Harp Malulü ve Gaziler konulu 13 Ağustos 2018 tarihli yayınlanan genelgede ''Kolluk Kuvvetlerimiz, ulusal güvenlik ve asayişin sağlanması ile Devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün muhafaza edilmesi için gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası alanda, her türlü suç ve suçluyla, terör örgütleriyle, organize suç odaklarıyla, illegal oluşumlarla, milletimizin sarsılmaz iradesinden, Anayasamız ve kanunlardan aldığı güçle kahramanca mücadele etmektedir. Bu uğurda birçok personelimiz şehit olmuş, bir o kadarı da vazif malulü/harp malulü ve gazilik onuruna erişmiştir.

Vatanımızın bekası, ülkemizin huzur ve güvenliği uğruna şehadete erişen kahramanlarımızın geride bıraktıkları yakınları ile bu uğurda vazife malulü/harp malulü ve gazi olan vatan evlatlarına sahip çıkmak hem vicdani hem de anayasal bir sorumluluktur.

Anayasamızın Sosyal Güvenlik Bakımından Özel Olarak Korunması Gerekenler başlıklı 61'inci maddesinde; ''Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.'' hükmü yer almaktadır.

Bu doğrultuda gerek Bakanlığımız gerekse Devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarınca gerekli tedbirler alınmakta, şehit ve gazi ailelerimizin maddi ve sosyal haklarının üst seviyelere çıkarılması için gerekli çalışmalar da sürdürülmektedir.

Bu bağlamda;

1- Şehit yakınları ile vazife malulü/harp malulü ve gazilerimizin Bakanlığımız birimlerinde iş ve işlemleri yürütülürken en üst düzeyde gerekli ilgi gösterilecek, herhangi bir eksikliğe ve aksaklığa mahal verilmeyecek şekilde yazışmalar yapılarak maddi ve sosyal haklarının kanunlarımızın öngördüğü şekilde en kısa sürede teslim edilmesi sağlanacak, mağdur ve rencide edecek işlemlerden titizlikle kaçırılacaktır.

2- Şehit yakınları ile vazife malulü/harp malulü ve gazilerimizi mağdur edebilecek, mali ve sosyal haklarının kullanımında aleyhlerine sonuç doğurabilecek işlemler başlatılmadan önce mutlaka Valilerden yazılı görüş/onay alınacaktır.

3- Valiliklerce tereddüte düşülen konularda Bakanlığımızın ilgili merkez birimleri ile koordinasyon sağlanacaktır.

Bu kapsamda şehit yakınları ile vazife malulü/harp malulü ve gazilere karşı milletçe hissedilen vefa ve minnet duygularının ifadesi olarak Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatına intikal eden tüm konuların ve taleplerin hassasiyetle değerlendirilmesi, şehit yakınları ile vazife malulü/harp malulü ve gazilere mevzuat dahilinde gerekli her türlü kolaylığın sağlanması, resmi iş ve işlemleri için müracaatlarında öncelik verilmesi ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususlarında;

Gerekli özenin gösterilmesini önemle rica ederim.'' denilmiştir.

  • Etiketler:
Paylaş