7226 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLECEKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

7226 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLECEKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

25.03.2020 tarih ve 7226 sayılı Kanununla vazife ve harp malullerimizden çalışmaya devam edenlere en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödenmiş olması şartı ile ikinci bir aylık bağlanma imkânı verilmesi; daha önce prim ödemeleri yanlış hesaplanıp emekli maaşları kesilen malullerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi hususları düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre 2330 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine aykırı olacak şekilde sehven yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olan vazife ve harp malullerinden yeni yapılan düzenleme uyarınca yaşlılık ve malullük aylığı alabileceklerin aylıkları yeniden bağlanmış, hizmet süresi eksik olanların ise 3713 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamında ayrıca istihdam edilmeleri öngörülmüştür.

  1. İstihdam hak sahipliği hususu 5510 sayılı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre ikinci aylığa hak kazanamayanlar için düzenlendiğinden bu kişiler dışında başvuru alınmayacaktır. Söz konusu kişilere ilişkin liste 06.04.2020 tarih ve E.921591 sayılı yazı ekinde gönderilmiş olup ekli listede yer alan kişilerin yakınları bu kapsamda olmadığı için herhangi bir feragatname de söz konusu olmayacaktır.
  2. 7226 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 81 inci maddesinde ikinci aylığa hak kazanamayanların istihdam hak sahipliği düzenlenirken, bu kişilerin daha önce 3713 sayılı Kanununun Ek 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen kurumlarda çalışmış olmaları veya olayın meydana geldiği tarihten sonra ilgili kapsama giren kurumlarda istihdam edilmeleri dikkate alınmayacaktır.
  3. 112 kişilik listedekilerin tamamının sehven emekli edildikleri statüde (işçi) atama teklifleri yapılacak olup kurumları, noter huzurunda kura ile belirlenecektir.
  4. Bu düzenleme, 3713 sayılı Kanunun Ek 1 inci Maddesi kapsamında istihdam hakkının kullanımı ile ilgili bir değişiklik getirmemektedir. Diğer bir deyişle; 7226 sayılı Kanun 112 kişiye emeklilik sürelerini doldurabilmeleri için ayrıca bir istihdam hakkı tanımakta, mevcuttaki haklar üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.
  5. Hak sahiplerinin listede verilen adres bilgileri sistemde kayıtlı bilgilerdir. İstihdam hak sahipleri istedikleri ilden müracaat edebilirler.
  6. Diğer hususlarda 3713 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi hükümleri uygulanacaktır.

 

 

Paylaş