EDİRNEKAPI ŞETHİTLİĞİ
Edirnekapı Mezarlığı’nın şehitlere ayrılan özel bölümüdür. Kara Surları’nın dışında 28.000 M2’lik bir alanı kaplamaktadır. Şehitliğin, Seddülbahir, Conkbayırı, Arıburnu iç yollarının çevresinde 160 adet “sofa” bulunmaktadır. Buraya önce Balkan Savaşlarında (1912-1913) şehit düşenler; I.Dünya Savaşı’nda İstanbul’a getirilen yaralılardan şehit olanlar, 16 Mart Şehitleri (1920), şehit tulumbacı ve itfaiyeciler gömülmüştür. Kimi eski şehitlerin mezarları da buraya taşınmıştır.
Edirnekapı’da ilk şehitliğinin oluşumu; 1453’de Konstantinopolis’i fethetmek amacıyla Roma Surları önünde savaşırken şehit düşen Müslüman askerlerin Edirnekapı, Topkapı, Maltepe ve Topçular arasında kalan geniş bir araziye gömülmeleriyle oluşmuştur. Osmanlı devrinde Sır Tekke adıyla anılan bu ilk şehitliğin yeri bugün için kesi olarak bilinememektedir.
Mezarlığın eski kabirlerden oluşan bölümü “Mısır Tarlası” adını taşıyan kısımdır. Bu bölüm tamamen eski mezarlardan oluşmaktadır ve şahideler 19.yüzyıl ve öncesine aittir. Mezarlığın Necati bey Mezarlığı adı verilen bölümü de eski mezarları barındırmaktadır.
PINARBAŞI ŞEHİTLİĞİ
Osmangazi, Pınarbaşı’nda 1947 yılında yapılan Bursa Pınarbaşı Garnizon Şehitliği’nde 158 şehit bulunmaktadır. Şehitlik, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki savaşlarda şehit olan askerlerimizin anısına yapılmıştır.
İKİ ŞEHİTLİK ARASINDAKİ FARK
1453’de Konstantinopolis’i fethetmek amacıyla Roma Surları önünde savaşırken şehit düşen Müslüman askerlerin defnedildiği yer olan Edirnekapı Şehitliğine verilen değere ve özene bakarsak şehitlerimize gerekli değeri verildiğini görebiliri.
Bursa Osmangazi Pınarbaşı’ nda 1947 yılında yapılan şehitlikte 158 şehidimiz yatmasına rağmen gerekli değer ve özen gösterilmemektedir. Oysaki tüm konuşmalarda şehitlerin şefaatinden bahsedilir onların emanetlerine sahip çıkılacağını başların tacı oldukları söylenir ama gelin görün ki gençliğinin baharında şehit düşen Mehmetçiklerimizin kabirlerinin olduğu şehitliklerin Bayrakları solmuş, Yazıları silinmiş, Mezarları yan yatmış, Mermerleri kırılmış, Çeşmeleri sıvasız, Oturaklarının çoğu kırık, Lambaları yanmamaktadır ve çevre düzenlemeleri olmayan bir halde olduğunu görmekteyiz.
12.11.2016 tarih ve 29886 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Şehitlik Yönetmeliği. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 13.12.2016 tarih ve E.9139 sayılı genelgesi. Valilik Makamının 11.01.2017 tarih ve 1117 sayılı Olurları olmasına rağmen gerekli önem gösterilmeyerek PINARBAŞI, HAMİTLER, M.Kemalpaşa, M.Kemalpaşa Hisaraltı, Cezaevi önünde bulunan İstiklal ve İlçe, Köylerde normal mezarlıklarda bulunan şehit kabirleri, şehitlikler bakımsız ve perişan durumdadır.
Takdir kamuoyunundur.
Metin ŞENOL
BAŞKAN
- Etiketler:
- İKİ ŞEHİTLİK ARASINDAKİ FARK