2018 YILI TÜTÜN İKRAMİYESİ

5434 sayılı TC. Emekli Sandığı Kanununun Ek 79 uncu maddesine göre tütün ikramiyesi; Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi, 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananlara, bu madde uyarınca ek ödeme verilir.

Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, sosyal güvenlik kurumlarınca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere müracaat tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde T.C. Emekli Sandığı tarafından ek ödeme yapılır. Ay farkları yıllık miktarın on ikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere müracaat tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde ek ödeme yapılır. Ay farkları yıllık miktarın on ikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Dul ve yetim sayısının bir kişiden fazla olması hâlinde, verilecek ek ödeme hak sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Buna göre; 2018 yılında bu kapsamda olan yaklaşık 38.000 kişiye ödeme yapılacaktır. 2018 yılında malûliyet derecelerine göre ödenecek tutarlar aşağıda belirtilmiştir:

1. Derece Malüllere : 4.342,00 TL 

2. Derece Malüllere : 3.907,80 TL

3. Derece Malüllere : 3.367,05 TL

4. Derece Malüllere : 3.039,40 TL

5. Derece Malüllere : 2.713,75 TL

6. Derece Malüllere : 2.388,10 TL

Geçmiş yıllardaki ödeme günlerine bakarak 2018 yılında ödenmesi gereken ek ödemeleri (tütün ikramiyeleri), aylık almakta oldukları banka şubesindeki hesaplarından veya PTT Merkezlerinden 20.01.2018 10.02.2018 tarihleri arası ödeme yapılacaktır.

Harp veya vazife malûlü olanlara hayatta bulundukları sürece ödeme yapılır. Ancak, ölen malûlün son yıldaki pay tutarının beş katı, bir defaya mahsus olmak şartıyla kendisinden dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödenir.

Emekli Sandığı Yönetim Kurulunun 31.05.1995 tarihli ve 844 sayılı kararı ile ister olağanüstü yönetim usullerinin uygulandığı sırada, ister olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmadığı zamanlarda fıkrada sayılan görevlerin yapılması sırasında meydana gelecek vazife maluliyeti veya ölüm hallerinde tütün beyiyesi ödenmesi gerektiği karara bağlanmıştır.

Güvenlik ve asayişin sağlanmasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte veya ayrı olarak görevlendirilen Emniyet Mensupları (MİT personeli dahil) gerek güvenlik ve asayişin sağlanması ile ilgili görev yaptığı esnada (Trafik polisinin trafik düzenini sağlarken trafik kazası geçirmesi, karakol polisinin suçluyu yakalaması esnasında suçlu tarafından yaralanması veya ölmesi gibi) gerekse herhangi bir terör eylemi sonucunda sakatlananların kendilerine, ölenlerin ise dul ve yetimlerine vazife malullüğü aylığı bağlanması halinde 3480 sayılı Kanuna göre tütün ikramiyesi ödenmesi gerekmektedir.

Hak sahiplerine malullük derecelerine göre tespit edilen göstergelerin aylık bağlanmasına esas alınan tarihten geçerli olmak üzere, müracaat tarihini takip eden mali yılbaşının (Ocak ayında) yürürlüğe girecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın bir kişiye tamamı, birden çok kişi ise, eşit olarak paylaştırılarak yılın ilk üç ayında ödenmek üzere tahakkuk ettirilecektir.

Her yıl için aylığa müstahak olunan ay adedi kadar, yıllık toplam istihkakın (her ay için 1/12’si) oranda ödeme yapılacaktır. Aylık alınan sürece ödeme yapılacaktır.

Yıl içinde ölenlerin müstahak oldukları (1/12 oranına göre) yıllık ödemenin aylara isabet eden tutarı, takip eden yılın ilk üç ayında kanuni varislerine ödenmek üzere tahakkuka alınacaktır. Harp veya vazife malullerine hayatta bulundukları sürece bu yardım yapılacak, ölümlerinde dul yetim aylığı bağlanacaklara bir defaya mahsus toplu ödeme verilecektir.

Bu da malulün son yılda aldığı (Örneğin 2018 yılında ölen için 2017 yılı için ödenen) ikramiyesinin (5) katının, aylık bağlanan dul ve yetimlerine eşit olarak bir defa için ödenmesidir. Bu fıkra gereğince ödenmesi gereken ikramiyeler de takip eden yılın ilk üç ayında tediye edilmek üzere tahakkuk ettirilecektir.

Bu ikramiye ölenin ölüm tarihinde aylık bağlanan (aylığa müstahak) dul ve yetimlerine ödeneceğinden sonradan dul kalan veya malul olan dul ve yetimlerine ödenmesi mümkün değildir.

Paylaş