23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMININ 98 YILINI ULUSÇA KUTLUYORUZ

17 Mart 1920’de meclis konusundaki ilk genelgesini yayınlayan Mustafa Kemal, genelgede yeni idare tarzının belirlenmesi için bir kurucu meclis oluşturulmasının zorunluluğuna dikkati çekiyordu.

Milli Mücadele yanlılarının Ankara’ya gelebilmeleri içinde büyük bir çaba sarf eden Mustafa Kemal 22 Nisan 1920’de yapılan çağrı ile 23 Nisan 1920 günü saat 14.00’de merasimle ve dualarla Meclis açılışı yapıldı. İlk Meclis İstanbul’dan gelen 90’ın üzerindeki mebusa ilave olarak, 125 devlet memuru, 53 asker, 53 din adamı ve çeşitli sayıda tüccar, çiftçi ve hukukçudan oluşan kadrosuyla çalışmalarına başladı. Mustafa Kemal (Atatürk) 24 Nisan 1920’de Meclis Başkanı seçildi. 23Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlamaya başlanan ulusal bayram çocuklara armağan edilen tek bayramdır. 27 Mayıs 1935’te bu gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak belirlendi.

23 Nisan, Türk Milleti’nin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. 23 Nisan'ın bize kazandırdığı Cumhuriyet ve istiklalimizi gelecek kuşaklara emanet eden büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK bugünü tüm çocuklara armağan etmiş ve bugün 23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı adı ile kutlanmasını istemiştir.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi olarak geleceğimiz olan bu günün küçükleri yarının büyükleri olan çocuklarımızın 23 Nisan çocuk bayramlarını nen kalbi duygularımızla kutlarız. 

Paylaş