29 EKİM RESEPSİYONU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu Crowne Plaza da saat 19: 30 da Bursa Protokolünün yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. 

Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK konuşmasın da 29 Ekim 1923, yaklaşık 2500-3000 yıllık Türk tarihi içinde en anlamlı günlerden biri. Çünkü Cumhuriyetin ilanı sadece büyük milletimiz nezdinde bir rejim değişikliği değil, aynı zamanda yeni bir devletin kuruluşunun adı olmuştur. Sadece yeni, genç bir devletin kuruluşu değil, hasta adam muamelesi görerek, yüzlerce yıldır itilip kakılan ve tarih sahnesinden çekilmek istenen, yok edilmek istenen, mümkünse tekrar Orta Asya'nın bozkırlarına sürülmek istenen hasta adamın tekrar Anadolu bozkırlarında genç bir delikanlı olarak ayağa kalkmasıdır. Cumhuriyet, sadece Türk Milleti için bir devlet dirilişi, bir millet dirilişi değildir. Çünkü hatırlayın, o tarihlerde sanayileşmesini tamamlamış, güçlü silahlara sahip batılı ülkeler pek çok başta Orta Doğu'da, Kafkaslar' da olmak üzere Kuzey Afrika'da milletleri, ülkeleri esir almışlardır. Onların boyunlarına boyunduruk, ayaklarına pranga vurulmuştur. Ve o milletlerde derin bir ümitsizlik vardı, bunlarla baş edemeyiz diye. İşte Cumhuriyet, bu ümitsiz yaklaşımı da yıkmış, bütün mazlum ve mağdur milletlere de bir meşale, bir ilham kaynağı olmuştur. Ama Cumhuriyet'in kuruluşu öyle kolay olmamıştır. Ardı arkası kesilmeyen savaşlar, yenilgiler, moral bozuklukları, hastalık, fakirlik, cehalet, sürekli toprak kaybetme... I. Dünya Savaşı'nda ordularımızın terhis edilmesi, bundan daha kötüsü içeride de 'Acaba Amerikan boyunduruğunu mu, İngiliz boyunduruğunu mu kabul edelim' diye tartışmalar ve bunun yanında da İstanbul Hükümeti'nin yaptıkları cabası. İşte Atatürk, şartların bu kadar zor, ümit kırıcı, yürek yakıcı olduğu dönemde bir güneş gibi 19 Mayıs'ta doğmuştur. Türk milleti de tarihin büyük bir feraseti olarak onu bir lider kabul edip peşine düşmüştür. Şu andaki durumumuz ise 80 milyonluk nüfusumuz, %97'lik okur-yazarlık oranı, her ilde en az bir veya birkaç tane üniversite, her alanda üretim, hatta 62 ülkeye kültür satıyoruz. İşte bu Cumhuriyet'in başarısıdır. Cumhuriyet'in kazanımı budur. Bu bayramı, bu devleti, bu ülkeyi bize armağan eden kısacık ömründe cepheden cepheye koşup, sadece Türk milletinin yücelmesi için bütün canını ve varlığını veren büyük öndere, onun dava arkadaşlarına, bütün şehitlerimize rahmetler diliyorum. Ruhları şad olsun, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun. ’’ dedi.

Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK’ ün Cumhuriyetin Türkiye’yi nereden nereye taşıdığını net olarak vurgulaması da göstermektedir ki Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Türkiye’mizin kilit taşıdır.

 

Paylaş