DOĞU AKDENİZ DE NELER OLUYOR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin TATAR, Konya’da Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Merkez ve Konya Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs Meselesi ve Doğu Akdeniz’de Neler Oluyor’ başlıklı konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Konferansa Konya Valisi Cüneyit Orhan TOPRAK, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim ALTAY, Konya İl Jandarma Komutanı Tuğ. Ercan YAŞİN, Ak Parti İnsan Hakları Başkanı Leyla Şahin USTA, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkan Mustafa IŞIK, Konya Şube Başkanı Süleyman EGE, Bursa Şube Başkanı Metin ŞENOL, Balıkesir Şube Başkanı Haydar FİLİZ, Ankara Şube Başkanı Şuayip AKYÜREK, Kıbrıs Gazilerinin yanı sıra Konya halkından katılım sağlanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin TATAR, Konya’da katıldığı konferansta, önemli açıklamalarda bulundu. Doğu Akdeniz'deki sondaj aramalarına dair, kendilerinin de pozisyon aldıklarını belirterek, "Doğu Akdeniz'de neler oluyor? Onlar aramaya devam ediyor, biz aramaya devam ediyoruz. Eğer günün sonunda bir uzlaşma olacaksa bu zenginliklerin paylaşılması da hakkaniyete bağlı olarak bir ölçüde masada bir uzlaşmayla ancak olabilir. Eğer konuşma olmazsa, görüşme olmazsa ve meydan okuyarak, 'Hepsi bizimdir' derlerse o zaman o iş hiçbir şey olmaz. Arkamızda da koskoca Türkiye Cumhuriyeti var” dedi. Milli Savunma Bakanı ve yetkilileri var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ne gerekirse yaparız’ demektedirler. Bu da milletimizin gücünü göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz’deki potansiyel hidrokarbon, petrol, gaz zenginlikleri ve bunların paylaşımı noktasında oynanan çeşitli oyunların olduğunu söyleyen TATAR, “Kıbrıs’ta iki eşit halk vardır, Rum halkı ve Türk halkı. Uluslararası anlaşmalar ve tarihten gelen birtakım süreçler, bunun uluslararası camia tarafından da kabul edilmesine yol açmıştır. Birleşmiş Milletler de bunu kabul etmiştir. İki eşit halk vardır. Nasıl oluyor da iki eşit halkın olduğu Kıbrıs’ta bu zenginliklerin paylaşımında sadece bir tarafa, Rum halkına söz hakkı veriliyor?” dedi.

TATAR, “Türkiye garantör ülke olmasına rağmen nasıl oluyor da sadece Rum halkı, başka uluslararası şirketlerle, ülkelerle anlaşmalar yapıyor? Bu şekilde Kıbrıs Türklerinin haklarını ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de uluslararası hukuktan doğan haklarını ihlal ediyorlar.

Konferansın ardından Başbakan TATAR ve beraberindeki heyet Mevlana Hazretlerinin Türbesini ziyaret ederek burada dua etti.

 

Paylaş