BURSA’DA 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLAMA PROGRAMI TÖRENLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

19.09.2019

Heykel Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, mülki ve askeri erkân ile gaziler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Muharip Gaziler Dernek Başkanı Muzaffer UYAR’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Mihraplı Şehitler Anıtının Açılışını yapmak üzere Vali Yakup Canbolat, beraberindeki protokol üyeleri Mihraplı’ya geçtiler.

Mihraplı Şehitler Anıtı açılışı töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Protokol konuşmaları Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi Başkanı Metin Şenol’un, Mihraplı Şehitler Anıtı'nın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ettiği konuşmasıyla başladı.

Sırasıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Hakan Çavuşoğlu’nun da konuşmalarının ardından, Vali Canbolat günün anlam ve önemine değinerek yaptığı konuşmasında;

“Valiliğimiz, İl Jandarma Komutanlığımız ve Büyükşehir Belediyemizin  gayretleri ile düzenlenen Mihraplı Şehitlik Meydanı ve Anıtımızın açılış törenine hepiniz hoş geldiniz. Tüm değerli konuklarımızı ve özellikle değerli gazilerimizi saygıyla selamlıyorum. 19 Eylül Gaziler gününde böylesine anlamlı bir açılış töreninde bir araya gelmemiz, hepimiz için onur ve gurur duyma vesilesidir.

Değerli Konuklar, Her meydan, her anıt, her abide bir mana ihtiva eder, bir anlam taşır ve bir mesaj verir.

Mihraplı Şehitler Anıtının da taşıdığı en temel mesaj; vatan topraklarının kolay kazanılmadığı ve kolay müdafaa edilmediği, bu kutlu yolda vatan evlatlarının hayatının baharında canını feda ettiği ve tüm sevdiklerinden, dünya nimetlerinden vazgeçtiği, yani bu uğurda hiçbir şeyle mizan edilemeyecek bir fedakarlık ve feragat örneğinin sergilendiğidir. Dolayısıyla bu Anıtın varlığı geçmişten günümüze tevarüs eden, bizlere intikal eden vatanseverliğe dair asli bir cevherin, ulvi bir his ve düşünce dünyasının yansımasıdır. Bundan dolayı da bu misyonun gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması adına özellikle bu tür eserlerin ihya edilerek devam etmesi hayati bir önem arz etmektedir.

Millet olmak, devlet olmak ve vatan olmak elbette kolay değildir. Biz Türkler bu toprakları vatan yapmak için çok bedel ödeyen bir ecdada sahibiz. Bizim tarihimiz boyunca düşmanlarımız oldu. Topraklarımız için, adalet ve nizam için gerekirse savaşlar yaptık. Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde ve Çanakkale’de bu millet tarihi boyunca hep özgürlüğü için, mazlumların sesi olmak için savaşmıştır. Dolayısıyla bizler bu vatanın bekası için çok bedel ödedik. Ödemeye de devam ediyoruz.

120 Metrekare alan üzerine konuşlandırılan bu anıtın iki amacının olduğu kanaatindeyim. Birincisi şehitlerimize olan minnet borcumuzdur. Onların hatırasını canlı tutmak ve yaşatmak için bu anıt yapıldı. İkincisi de bu anıt, yeni yetişen neslimizde şehit olma, gazi olma duygusunu canlı tutacaktır inşallah.

Açılışını yaptığımız bu alan sadece bu muhteşem anıtı barındırmıyor elbette. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz komplike bir alana imza attı. Sosyal alanları, tören alanı, müze tüneli ve çevre düzenlemeleri ile, özellikle il derneklerine tahsis ettiğimiz bölümlerle ki bu alandaki bir açığı kapatmış olduk, fevkalade bir yaşam alanı oldu. 

Bu duygularla böylesine görkemli bir meydanı ve ay yıldızın süslediği şehitlik anıtının Bursa’mıza kazandırılmasında emeği geçen başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere, değerli fikirleri ile bize destek olan il Jandarma komutanlığımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Valilik olarak böylesine anlamlı bir projenin ortağı olduğumuz için de onur duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Şehitlerimiz başta olmak üzere, vatan toprağının kutsallığı için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize ve vefat eden Kahraman Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun. 19 Eylül Gaziler günü vesilesiyle de aramızda olan değerli gazilerimizin gölgesi her zaman üzerimizde olsun diyor, sizlere en kalbi duygularımı sunuyorum.” Dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi, Bursa Emniyet Teşkilatı Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi için yapılan ofislerin anahtarlarını yöneticilerine teslim edilmesinin ardından, 15 bin 200 metrekarelik alanda hayata geçirilen ve 12 metre yüksekliğe sahip, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde kente kazandırılan Mihraplı Şehitler Anıtının açılış kurdelesi Vali Canbolat ve protokol tarafından kesildi. Vali Yakup Canbolat ve protokol üyeleri daha sonra yürüyüş yolu yanındaki yeşil alana ağaç dikti. Derneklerin idari ofislerini ziyaret eden protokol üyeleri gaziler ve şehit aileleriyle sohbet etti.

Şehitlik Programından ardından, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle Bursa Valiliğince Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna düzenlenen yemekte protokol üyeleri, davetliler ile bir araya gelen Vali Yakup Canbolat, burada da günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yaptıktan sonra kutlama programı sona erdi.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale’de 5 binden fazla isimle en fazla şehit veren il olan Bursa’ya, üzerinde dev ay yıldız bulunan Şehitler Anıtı kazandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Valiliği işbirliğinde kente kazandığı Mihraplı Şehitler Anıtı, tamamlanarak 19 Eylül Gaziler Günü’nde düzenlenen görkemli bir törenle ziyarete açıldı. Yaklaşık 15 bin 200 metrekarelik alanda hayata geçirilen projede 12 metre yüksekliğe sahip Şehitler Anıtı’nın yanında Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi, Bursa Emniyet Teşkilatı Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi için de dernek odaları bulunuyor. Anıt önünde 1300 metrekarelik tören alanı bulurken, toplantı ve konferans salonları, kafeterya, yeşil alan düzenlemeleri de bölgeye ayrı bir değer kattı. Ayrıca anıtı çevreleyen Şehitlik Duvarına da 93 Harbi’nden Kıbrıs Barış Harekatına kadar muharebelerde şehit olan 5 bin 61 Bursalı şehit ile sonrasında şehit olan 765 iç güvenlik şehidinin isimleri işlendi. Çanakkale’de 5 binden fazla evladını şehit veren ‘Şehitler Diyarı Bursa’ya kazandırılan Mihraplı Şehitler Anıtı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşallik rütbesi ve gazi unvanının verildiği 19 Eylül 1921’in 98’inci yıl dönümü gibi anlamlı bir günde ziyarete açıldı. Açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Vildan Yılmaz Gürel, askeri ve mülki erkân, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Bayrağımız ilelebet dalgalanacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ecdada vefa amacıyla projelendirdikleri anıtı söz verdikleri gibi 19 Eylül Gaziler Günü’nde açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “’Ölürsek şehit, kalırsak gaziyiz’ diyerek seferlere çıkan, bir ecdadın torunlarıyız” diyen Başkan Aktaş, “Tarihimize baktığımızda bayrağını, vatanını, milletini, istikbalini canı pahasına koruyan nice kahramanla karşılaşıyoruz. 1071’de Anadolu’nun kapıları açıldığından bu yana, Çanakkale’de, İstiklal savaşında, terörle mücadelede, 15 Temmuz’da, şehitlik ve gazilik ruhuyla istiklal ve istikbal mücadelesi verdik. Şehitlik ve gazilik ruhunu daima diri tutarak her savaştan muzaffer olarak çıktık. Bu ruh bizde olduğu müddetçe bayrağımız ilelebet göklerde dalgalanacak, çocuklarımız huzur içinde yaşayacaktır. Bu ruhu kaybetmemek için biz nasıl şehitlerimizin ve gazilerimizin destansı anılarıyla büyüdüysek çocuklarımızı da bu destanlarla büyüteceğiz” dedi.

Şehitler ölmez

Bu vatanın her karış toprağının şehit kanlarıyla sulandığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Bizi bölmek, parçalamak isteyenlere geçit vermemek için Çanakkale’de 300 bin vatan evladını toprağa verdik. Bu savaşta Bursa’dan 5 bin asker şehit oldu. Bizim inancımızda şehitler ölmez. Şehitlik ölümü yenmek, vuslata ermektir. Bugün bu topraklar içinde özgürce yaşıyorsak bunu bize yaşanabilir bir ülke bırakmak için canlarını feda eden şehitlerimize, gazilerimize borçluyuz. Şehit ve gazilerimize olan minnetimizin bir sembolü olarak inşa ettiğimiz şehitler anıtını böylesi anlamlı bir günde açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e istiklal mücadelesindeki önderliğinden dolayı 'mareşal ve gazi' unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Günü'nü en kalbi duygularımla kutluyorum. Tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Büyük bedeller ödedik

Bursa Valisi Yakup Canbolat da bu toprakları vatan yapmak için çok bedel ödeyen bir ecdada sahip olduklarını belirterek, “Topraklarımızda adalet ve nizam için gerekirse savaşlar yaptık. Ecdadımız Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Çanakkale’de hep özgürlüğü için, mazlumların sesi olmak için savaşmıştır. Ülkemizin bekası için çok bedel ödedik, ödemeye devam ediyoruz. Bu eserin iki amacı olduğu kanaatindeyim. Birincisi şehitlere olan minnet borcumuz ve onların hatırasını canlı tutmak. İkincisi ise yeni yetişen neslimizde kutsal değerler uğruna, vatan, millet, bayrak uğruna şehit ve gazi olma arzusunu canlı tutmak. Ben bu eseri kentimize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi Başkanı Metin Şenol da Mihraplı Şehitler Anıtı’nın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Başkan Aktaş ve Vali Canbolat konuşmaların ardından şehit ve gazi derneklerine kazandırılan ofislerin anahtarlarını dernek yöneticilerine teslim etti. Kurdele keserek anıtı ziyarete açan Başkan Aktaş ve Vali Canbolat daha sonra yürüyüş yolu yanındaki yeşil alana ağaç dikti. Derneklerin idari ofislerini ziyaret eden protokol üyeleri gaziler ve şehit aileleriyle sohbet etti.

Günü” olarak da kutlanmaktadır.

Bugün gaziler günü mutluyuz, gururluyuz Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti, işgal ve esarete asla alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Tarihinde bu uğurda birçok savaş yapmış birçok insanını Sancak, Bayrak, Vatan, İnanç, Namus ve Şeref değerlerine sahip çıkıp Şehit ve Gazi vermiştir. Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası Şehitlik ve Gazilik onuru her zaman yüce bir değer olarak korunmuştur. Gazi, Devletin bağımsızlığı, milletin egemenliği yolunda oluşturulan gerekli harekete katılıp canını ortaya koyup, görevini yapıp yara alan ve ya savaşa katılmış olarak geriye gelen kişilere denir. Gazi, vatan sevgisinin sembolüdür. Türk Milleti “ruhunda ölürsem Şehit, kalırsam Gazi" inancı ile tarih sahnesinde büyük zaferler kazanmıştır.

İnancımız gereği İslamiyet’te Peygamberlik, Şehitlik ve gazilik en yüce makamdır. Analarımız kuzularını peygamber ocağı sayılan asker ocağına gönderirken, kına yakarken vatanına kurban olsun diye yollarlar. Vatanına kurban olan kınalı kuzuları da Türkiye Cumhuriyeti Gazilik ve Şehitlik nişanesiyle onurlandırır.

19 Eylül 1921 tarihi Atatürk’e Mareşallik rütbesi ile Gazilik unvanının verildiği gündür ve yurdumuzda her yıl 19 Eylül Gaziler Günü resmi olarak kutlanmaktadır; 19 Eylül Gaziler Günü diğer bir deyimle “Kahramanlık, onurluyuz. Bizler için bu kutlu günde bizlere şehitlerimizin anısını yaşatan Şehitler Anıtının yapılmasında Bir önceki dönem Bursa Valimiz Sayın İzzettin Küçük, bir önceki dönem Bursa İl Jandarma Komutanımız Sayın Tümgeneral Ahmet HACIOĞLU ve bir önceki dönem Bursa Emniyet Müdürümüz Sayın Osman AK’ ın koordinesinde başlatılan ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulan teklifle proje aşamasına getirilen Mihraplı Parkı Şehitlik Anıtı yapım aşamasına gelmiştir. Yapım aşamasında Bursa Valimiz Sayın Yakup CANBOLAT’ ın ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur AKTAŞ’ ın destekleriyle Mihraplı Parkı Şehitlik Anıtı 19 Eylül Gaziler gününe yetiştirilerek açılışı gerçekleştirilmiştir. Şehitlik Anıtında; Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şube Başkanlığı ve Emniyet Şehit Aileleri Derneği olarak burada faaliyet göstereceklerdir.  Mihraplı Parkı Şehitlik Anıtına destek veren Başta Sayın Valimiz Yakup CANBOLAT’ a, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur AKTAŞ’ a ve ekibine gazi ve şehit ailelerine göstermiş oldukları ilgiden dolayı şahsım ve gazi şehit ailelerim adına teşekkürlerimi sunarken Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve ahrete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anar, Vatanın bölünmez bütünlüğü için uzuvlarını ve bedenlerini siper eden tüm gazilerimizin 19 Eylül gaziler gününü kalbi duygularımla kutlarım. 

METİN ŞENOL

BAŞKAN   

Paylaş