SANAT GÜNEŞİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

Türk sanat dünyasında her sınıftan ve her görüşten insanların sevgisini kazanmış, yeteneği ve kişiliğiyle kültür dünyamızın simgesi haline gelmiş olan Zeki MÜREN, 64 yaşında aramızdan ayrıldı. Türk Sanat Müziği'nin efsane yorumcusu, sanat güneşimizdir.

Türkiye Cumhuriyeti kültür sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan, şarkıları bugün hâlâ çokça sevilerek dinlenir.

Zeki MÜREN 06 Aralık 1931 yılında Bursa Tophane’ de, Üsküp’ den Bursa’ya göç eden bir ailenin tek çocuğu olarak doğmuş, ortaokulu bitirene dek Bursa’da yaşamıştır. Babası Kaya Bey ve annesi Hayriye hanımdır. Zeki MÜREN İlkokula Osmangazi İlkokulunda başlamış daha sonra Tophane İlkokulu ve Akıncı ilkokullarında devam etmiştir. Zeki MÜREN’ in müzik yeteneği ona ilkokul yıllarında müzikli müsamerelerde oynama fırsatı tanımıştır. Aldığı ilk rol bir müsamerede oynadığı çoban rolüdür. Zeki MÜREN’ in müzik yeteneğini öğretmenlerinin dışında babası da farkına varmış ve onu bu konuda desteklemiştir.

Zeki MÜREN on bir yıl boyunca Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak Maksim Gazinosu’ nda sahne almış ve 1976 yılında Londra’ da bulunan Royal Albert Hall’ da ilk Türk sanatçısı olarak konser vermiştir.

Zeki MÜREN 600’ den fazla plak ve kaset yapmış ve ilk plağında okuduğu Şükrü Tunar’ a ait beste olan bir muhabbet kuşu şarkısı, müzik hayatının tırmanışında önemli bir yer tutar. Kendisine ait yaklaşık 300 eser bulunan Zeki MÜREN’ in ilk bestesi olan, Zehretme hayatı bana cananım şarkısını yaptığında 17 yaşındaydı. Devamında gelen Şimdi uzaklardasın, Bir demet yasemen Gözlerinin içine başka hayal girmesin, Elbet bir gün buluşacağız gibi şarkıları büyük beğeni toplamış, birçok sanatçı tarafından söylenmiştir. Zeki MÜREN 1955 yılında manolyam adlı şarkı ile Altın Plak Ödülünü almış, 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı seçilmiştir.

Zeki MÜREN Geçirdiği kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı son altı yılının sahnelerden uzak geçmesine sebep olmuştur. Bodrum’ da ki evinde inzivaya çekilir ve kendi tarifiyle kendini dinler. 24 Eylül 1996 yılında TRT İzmir televizyonunu hazırladığı bir programda kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumar. Her zaman söylediği sahnede ölmek isteği gerçekleşmiştir. Cenazesine oldukça büyük bir kalabalık katılmış, memleketi olan Bursa’ da Emirsultan mezarlığına defnedilmiştir.

Zeki MÜREN’ in vefatından 3 ay önce "Ülkemden kazandıklarımı ülkeme bırakırım" diyerek mirasını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı arasında paylaştırdı. Vasiyeti, vefatından sonra Bodrum Tereke Hâkimliğin de açıldı. Nakit para, tahvil ve gayrimenkul olmak üzere 5 trilyon liralık mirası iki vakıf arasında aynı oranda bölüştürüldü.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak sanat güneşimizi vefatının 25. Yıl dönümünde rahmetle minnetle anıyoruz.

Ruhu şad mekânı cennet olsun.

 

Paylaş