SGK, ENGELLİLERİSOSYAL GÜVENLİK BAKIMINDAN ÖZEL OLARAK KORUYOR

SGK, ENGELLİLERİSOSYAL GÜVENLİK BAKIMINDAN ÖZEL OLARAK KORUYOR

SGK, engelli vatandaşların tedavisinde ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri SUT kapsamında karşılarken, engellilere yaş şartı aranmaksızın daha kısa sürede ve daha az prim ödeyerek erken emeklilik imkânı sunuyor. Engellilerin istihdamı halinde işverenlere ise sigorta prim teşviki sağlıyor.

Genetik nedenlerle ya da kaza ve hastalık gibi sebeplerle uzuvlarından herhangi birini kaybeden kişiler engelli olarak nitelendiriliyor.

Günlük hayatlarını kolaylaştırmak, eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanmak ve farkındalığı arttırmak amacı ile 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Dünyada bir milyardan fazla, ülkemizde ise yaklaşık 5 milyon engelli bulunmaktadır.

Tedavi ve ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sosyal hayatta daha aktif rol almaları için gerekli olan tıbbı cihazların temini noktasında engellilerin yanında olmaya devam etmektedir.

SGK, engelli vatandaşların tedavisinde ihtiyaç duyduğu; İşitme Cihazı, Protez-Ortez, İşitsel İmplantlar (Koklear implant, Beyin Sapı İmplantı, Orta Kulak İmplantı) gibi tıbbi malzemeleri SUT kapsamında karşılıyor. Ayrıca yüzde 40 ve üzeri engelli vatandaşların, özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularında diş tedavisi de olabiliyor.

Engelli istihdamında işverene sigorta prim teşviki

Engellilerin istihdamı halinde işverenlere SGK tarafından sigorta prim teşviki avantajı sağlanıyor. Özel sektöre ait iş yerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamı hazinece (yüzde 15.5) karşılanıyor. 2021 yılında 5 puanlık prim indirimi ile beraber işçi başına aylık 733.39 TL ila 1896.08 TL arasında prim teşviki uygulanıyor.

Ayrıca ı̇lave istihdam teşviki ile bir önceki yıl ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınan engelli çalışan için diğer işe alınan çalışanlardan farklı olarak 6 ay fazlasıyla toplamda 18 ay süreyle imalat ve bilişim sektöründe 1341 TL ila 3577,50 TL , diğer sektörlerde 1341,56 TL işverene prim desteği sağlanmaktadır.

Daha kısa sürede ve daha az primle erken emeklilik imkânı

SGK, engelli olarak çalışanlara ve sigortalıyken çalışma gücünde kayıp olan vatandaşlara yaş şartı aranmaksızın daha az süre ve primle erken emeklilik imkânı sunuyor.

Engelli emekliliği için doğuştan gelen ya da sonradan meydana gelen en az yüzde 40 ve üzerinde raporu olan 4a (SSK) kapsamındaki kişilerin bu raporları ile vergi indirim belgesi alarak, işe başlama tarihine göre ve engel derecesine göre yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayarak emekli olabilirler.

Engelli sigortalılardan maluliyeti tespit edilenlere de SGK tarafından malullük aylığı bağlıyor. Çalışma gücü kaybı, yüzde 40 ile yüzde 49 arasında ise en az 18 yıl çalışması ve 4680 gün prim ödenmesi halinde yaşlılık aylığı hakkını elde edebiliyor. Yüzde 50 ile yüzde 59 arasında ise en az 16 yıl çalışması ve 4320 gün prim ödenmesi halinde yaşlılık aylığı hakkını elde edebiliyor. Yüzde 60 ve üzeri ise en az 10 yıl çalışması ve 1800 gün prim ödenmesi halinde malullük aylığı hakkını elde edebiliyor.

Ağır engelli çocuğu bulunan annelere erken emeklilik hakkı

Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, hem toplam prim ödeme gün sayısına eklenmekte hem de eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.

 

Paylaş