5 ARALIK DUNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN

5 ARALIK DUNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930'larda, Türkiye'de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade ediyor.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen ATATÜRK Devrimleri' nden birisidir. Kadın onuru asaleti bilgisi düşüncesi kalbi duyguları ve gücü ile toplumun vazgeçilmez bir ferdidir ve önemli role sahiptir. Birleşmiş Milletlerin 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği, kadınlara seçme ve seçilme hakkını, Mustafa Kemal ATATÜRK, bütün dünya ülkelerinden önce 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisinde Türk Kadınına tanımıştır.

Türk Kadını da tarihin her döneminde çok büyük roller üstlenmiştir. Kurtuluş savaşımızda kurtuluş mücadelesi verirken Cumhuriyetimizin temelleri atılırken zor şartlarda yokluk içerisinde düşman işgali altında emek emek güzel Anadolu'muzu güzel Vatanımızı dokumuştur. Bu yüzdendir ki Türk Kadını ile tüm dünya kadınlarına gerektiği değeri verip gönüllerde ve başlarda tutmalıyız. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi olarak tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günlerini kutlarız.

 

Paylaş