ZÜBEYDE HANIM’I SAYGIYLA ANIYORUZ

ZÜBEYDE HANIM’I SAYGIYLA ANIYORUZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü doğuran Zübeyde Hanım’ ın ölümünün 100. yılında saygıyla anıyoruz

Zübeyde Hanım’ ın ailesi Osmanlı devrinde II Mehmet zamanında Konya Karaman’dan Rumeli’ye göçen Yörüklerdendir. Zübeyde Hanım 1857 yılında Selanik yakınlarındaki Langaza da dünyaya gelmiştir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah)ağa annesi Molla Hanım olarak bilinen Ayşe

Hanım’ dır. O dönemde kadınların okuma yazma bilmediği okula gitmediği zamanlarda ailesinden az da olsa okuma yazma öğrenen Zübeyde Hanım, Zübeyde Molla olarak da anılırdı. Zübeyde Hanım güçlü bir karaktere ve sağlam bir iradeye sahip olan Zübeyde Hanım doğru bildiği şeyler uğruna sonuna kadar mücadele eden ve bunları çocuklarına öğreten bir annedir.

Zübeyde Hanım oğlu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK cepheden cepheye koşarken çok acılar çekmiş felç geçirmiş gözlerini kaybetmiş fakat umudunu hiç kaybetmemiş bir annedir. Oğlu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK en son 15 Mayıs 1919 da ATATÜRK’ ün Anadolu’ya geçme planladıklarını yaptıkları Şişli’deki evde görmüştür. 15 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal ATATÜRK arkadaşlarının Şişli’deki evlerinden uğurladıktan sonra annesinin odasına çıkarak “anne ben yarın Anadolu’ya geçeceğim, buralarda neler olacağı belli değil, Selanik in başına gelenler İstanbul’un başına da gelebilir, yurdu ben kurtaracağım, elimden ne gelirse yapacağım, ne ki bu işlerde tehlike çoktur başarabilmek için dualarını eksik etme diyerek annesinin elini öperek helallik almıştır.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK annesinin ölüm haberini Eskişehir’ de alır. ATATÜRK geri dönemez ve şöyle der “vatan vazifesi yanında hiçbir hissin fikrin hükmü yoktur“ diyerek üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirmek için görevine devam eder. Geri dönüş yolunda istasyonun birinde bir kadın ATATÜRK’ e” işittim ki anan ölmüş başın sağ ola” demiş ATATÜRK kadına” evet anam öldü fakat Vatan anam sağ olsun” diye cevap vermiştir.

Evladına Vatan sevgisinin ana sevgisinden daha kutsal bir sevgi duyguyla yetiştiren Zübeyde Hanım’ a ATATÜRK gibi bir evladı doğurup yetiştirdiği için ölümünün 100 yılında sonsuz şükranlarımızı sunarız.

Mekânın cennet olsun.

Paylaş