8 MART KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Dünya Kadınlar Günü, ülkemizde kadın haklarının kazanılması ve iyileştirilmesi amacıyla önemli bir gündür. Türkiye'deki kadın hareketleri tarihi Cumhuriyet öncesine kadar uzanmaktadır. Dünya genelinde eşit haklar talep eden kadınların mücadelesi, Türk kadınlarını da etkilemiş; eğitim, çalışma ve oy hakkı için yüzyıldan daha uzun bir süredir seslerini duyurmaya çalışmışlardır.

Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte, kadınlar "eşit haklara sahip olmalı" düşüncesiyle dünyanın birçok ülkesinden önce sosyal ve siyasal haklara kavuşmuştur. Ancak, bu haklar genellikle yasal düzeyde kalmış ve sosyal alanda ilerlemeleri yeteri kadar sağlanamamıştır. Ülkemizde kadınlar arasındaki eğitim ve iş bulma konusundaki eşitsizlik devam etmektedir. Kadınların kamusal alandaki rolü ve karar verme pozisyonları eşitlikten uzaktır. Toplumsal cinsiyet kalıpları, kadınları olumsuz etkilemeye devam etmekte ve cinsiyet seçimi, kadına yönelik şiddet gibi sorunlar hala varlığını sürdürmektedir.

8 Mart, Kadın Hakları için Birleşmiş Milletler Günü olarak önemini korumaktadır. Bu günü, emekçi kadınların mücadele geleneği ve azmiyle birleştirerek, kadınların insan hakları için, toplumda eşit vatandaş olarak yer alacakları günler için demokratik taleplerini dile getirmeliyiz.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şube Başkanlığı olarak, evlatlarını, eşlerini, babalarını, gazilerimizin eş ve çocukları ile Türk, Dünya Kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Paylaş