Ohal'e İlişkin İkinci Khk Resmi Gazete'de Yayımlandı (5)
28 Temmuz 2016 Perşembe 00:40
"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname"ye göre, bugün yapılacak Yüksek Askeri Şura'da alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.
"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname"ye göre, bugün yapılacak Yüksek Askeri Şura'da alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.
"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararnameye göre, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun birinci maddesinin birinci fıkrası, "Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanacak askeri mahkemeler, askeri birliklerin teşkilat yapıları ve bulundukları yerlerin coğrafi durumu ile mahkemelerin iş yoğunluğu göz önünde tutulmak suretiyle, Kuvvet Komutanlıklarının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığınca kurulur ve aynı yolla kaldırılır." şeklinde değiştirilirken, aynı maddenin ikinci fıkrası da yürürlükten kaldırıldı.
Askeri Hakimler Kanunu'nun 40. maddesine de "Adli müşavirlik, disiplin subaylığı, hukuk müşavirliği, hukuk işleri şube müdürlüğü, yüksek yargı organlarındaki raportör ve askeri savcı kadroları ile askeri yargı ile ilgili diğer kadrolarda görevli askeri hakimlere de birinci fıkra kapsamında geçici yetki verilebilir." fıkrası eklendi.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 54. maddesinin üçüncü fıkrasına, "Ancak, Yüksek Askeri Şura Başkanı tarafından bir üst rütbede hizmetine ihtiyaç duyulanlar da rütbe bekleme süresine bakılmaksızın ve 47. maddenin birinci fıkrasındaki sicil şartı aranmaksızın Yüksek Askeri Şura değerlendirmesine alınırlar." şeklinde cümle eklendi.
Aynı kanunun geçici 39. maddesi yürürlükten kaldırılırken ve aynı kanuna eklenen geçici maddeye göre bugün yapılacak Yüksek Askeri Şura'da alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.
YAŞ Kanunu'nun 4. maddesi, "Yüksek Askeri Şura, Başkanın çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır" şeklinde değiştirilirken, eklenen geçici maddeyle 2016 yılı Ağustos ayında yapılacak YAŞ toplantısının aynı yılın Temmuz ayı içinde yapılacağı belirtildi.
Şehit yakınlarına kamuda istihdam
KHK ile 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınlarıyla ilgili de bir düzenleme yapıldı. Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1. maddesinin 6. fıkrası "Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara, ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların, atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alması koşuluyla ihraz etmiş bulundukları unvanlara, bunların dışında kalan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının ise memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılır. İşçi kadrolarına yapılacak atama teklifleri sürekli işçi unvanlı kadroya yapılır." şeklinde değiştirildi.
Aynı kanunun ek 1. maddesinin 7. fıkrası yürürlükten kaldırılırken, ek 1. maddesinin 8. fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "Her yılın mart ve eylül aylarının son gününe kadar" ibaresi ve ikinci cümlesinde yer alan "Kırk beş gün içinde" ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, "Kamu kurum ve kuruluşları bu madde kapsamındaki taleplerini her yılın ocak ve temmuz aylarının son gününe kadar DPB e-uygulama üzerinden iletirler. Devlet Personel Başkanlığınca atama teklifleri, bu talepler esas alınarak gerçekleştirilir. Söz konusu taleplerin yeterli olmaması halinde başkanlıkça resen atama teklifi yapılır." ifadesi eklendi.
Aynı kanuna, "Bu maddenin yürürlük tarihinden önce, ek 1'inci madde kapsamında göreve başlayan personelden, Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alanlar, bu unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanırlar. İhraz etmiş bulundukları kadroların atandıkları kamu kuramlarında olmaması halinde ilgililer asli memurluğa atandıktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere diğer kanunlarda yer alan herhangi bir kontenjan sınırlamasına tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanabilir." ibaresinin yer aldığı geçici madde eklendi.
Sözleşmeli öğretmen istihdamı
KHK ile 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye öncelikle, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kuramlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (b) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebileceğine ilişkin ek madde eklendi.
Sözleşmeli öğretmen alımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla yapılacak, her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılacak.
Madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak, sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak, sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.
Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.
Bu madde hükümlerine göre öğretmen kadrolarına atananların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrası uyarınca sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.
Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacak ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılamayacak.
Madde kapsamında sözleşmeli öğretmenlerin atanacağı öğretmen kadroları, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek Milli Eğitim Bakanlığının 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş ve öğretmen kadrolarına atananların pozisyonları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.
İhdas edilen kadrolar ile iptal edilen pozisyonlar; unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle atama tarihinden itibaren iki ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.
Sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, atanmaları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun 29. maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi "İhtiyaç duyulması halinde bu süre, bu fıkrada yazılı makamlarca bir katına ilgili bakanın onayı ile de bir yıla kadar artırılabilir." şeklinde düzenlendi.
667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alman Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin, 2. maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesine "Hazineden" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya Vakıflar Genel Müdürlüğünden", 3. maddesinin birinci fıkrasına, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunca" ifadesinden sonra gelmek üzere "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi daire başkanı ve üyeleri hakkında Başkanlar Kurulunca; Askeri Yargıtay daire başkanı ve üyeleri hakkında Başkanlar Kurulunca; askeri hakimler hakkında Milli Savunma Bakanının başkanlığında, Milli Savunma Bakanı tarafından birinci sınıf askeri hakimler arasından seçilecek iki askeri hakimden oluşan komisyonca" ibaresi eklendi.
Aynı KHK'nın 3. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "Görevlerine" ibaresi "Görevden uzaklaştırılanlar veya görevlerine" şeklinde değiştirilirken aynı cümlede yer alan "hususi damgalı" ibaresi yürürlükten kaldırıldı.