29 EKİM RESEPSİYONU

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa şubesi üyeleri olarak Bursa Valiliğince AKKM Fuaye Alanında verilecek olan Cumhuriyet Resepsiyonuna katıldık.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yaş günü, Merinos AKKM’ de Bursa Valiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Gece de misafirleri ev sahibi sıfatıyla Vali İzzettin Küçük ve eşi Ayşe Küçük birlikte karşıladı.

Resepsiyon davetine katılımlarından dolayı salonda bulunanlara teşekkür eden Vali Küçük: “Öncelikle hepinizin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum, kutlu olsun. Değerli hemşerilerim bir mutluluğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün gerçekten Cumhuriyet Bayramı, onun ruhuna, anlamına yakışır bir şekilde Bursa'da şehrin dört bir tarafında pek çok sivil toplum örgütü, belediyeler ve halkımız tarafından, Valilik uhdesinde gerçekleşen yoğun katılımla kutlandı. Bunun için çok mutluyum. Bursalıların Cumhuriyetimize, onun değerlerine, ruhuna içtenlikle sadık ve sahip olduğunu gördüm.

29 Ekim 1923, yaklaşık 2500-3000 yıllık Türk tarihi içinde en anlamlı günlerden biri. Çünkü Cumhuriyetin ilanı sadece büyük milletimiz nezdinde bir rejim değişikliği değil, aynı zamanda yeni bir devletin kuruluşunun adı olmuştur. Sadece yeni, genç bir devletin kuruluşu değil, hasta adam muamelesi görerek, yüzlerce yıldır itilip kakılan ve tarih sahnesinden çekilmek istenen, yok edilmek istenen, mümkünse tekrar Orta Asya’nın bozkırlarına sürülmek istenen hasta adamın tekrar Anadolu bozkırlarında genç bir delikanlı olarak ayağa kalkmasıdır. Cumhuriyet, sadece Türk Milleti için bir devlet dirilişi, bir millet dirilişi değildir. Çünkü hatırlayın, o tarihlerde sanayileşmesini tamamlamış, güçlü silahlara sahip batılı ülkeler pek çok başta Orta Doğuda, Kafkaslarda olmak üzere Kuzey Afrika’da milletleri, ülkeleri esir almışlardır. Onların boyunlarına boyunduruk, ayaklarına pranga vurulmuştur. Ve o milletler de derin bir ümitsizlik vardı, bunlarla baş edemeyiz diye. İşte Cumhuriyet, bu ümitsiz yaklaşımı da yıkmış, bütün mazlum ve mağdur milletlere de bir meşale, bir ilham kaynağı olmuştur. Ama Cumhuriyet’in kuruluşu öyle kolay olmamıştır. Ardı arkası kesilmeyen savaşlar, yenilgiler, moral bozuklukları, hastalık, fakirlik, cehalet, sürekli toprak kaybetme... I. Dünya Savaşı’nda ordularımızın terhis edilmesi, bundan daha kötüsü içeride de 'Acaba Amerikan boyunduruğunu mu? İngiliz boyunduruğunu mu?' kabul edelim diye tartışmalar ve bunun yanında da İstanbul Hükümeti’nin yaptıkları cabası. İşte Atatürk, şartların bu kadar zor, ümit kırıcı, yürek yakıcı olduğu dönemde bir güneş gibi 19 Mayıs’ta doğmuştur. Ve Türk Milleti de tarihin büyük bir feraseti olarak onu bir lider kabul edip peşine düşmüştür. Bu ikisinin olması lazımdı. O kadar zor ve yıkıcı şartlardan kurtulabilmek için Atatürk gibi bir lider yetmez, onun liderliğini içtenlikle kabul edecek ferasetli bir millet lazımdı. İkisi bir araya geldi.

BİZİ CUMHURİYET BU NOKTAYA TAŞIDI

Şu andaki durumumuz ise 80 milyonluk nüfusumuz, %97’lik okur-yazarlık oranı, her ilde en az bir veya birkaç tane üniversite, her alanda üretim, hatta 62 ülkeye kültür satıyoruz. İşte bu Cumhuriyet’in başarısıdır. Cumhuriyeti’nin kazanımı budur.

Bu bayramı, bu devleti, bu ülkeyi bize armağan eden kısacık ömründe cepheden cepheye koşup, sadece Türk Milleti’nin yücelmesi için bütün canını ve varlığını veren büyük Önder’e, onun dava arkadaşlarına, bütün şehitlerimize rahmetler diliyorum. Ruhları şad olsun, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun. “dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa şubesi olarak bizlere bu bayramı yaşatan başta Türkiye Cumhuriyeti’ nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını saygıyla, şükranla, Minnetle anarken şehitlerimize ve ahrete intikal etmiş olan gazilerimize Cenabı Allan’ tan rahmet dileriz.

Ulusça yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yaş günü kutlu olsun.

Paylaş