ÜCRETSİZ SEYAHAT KARTLARI ENTEGRASYONU SAĞLANMIŞTIR

 

             ÜCRETSİZ SEYAHAT KARTLARI HAKKINDA GENELGE

             T.C AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

              Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı 03.11.2014

              Sayı : 83998979-622-160936

               Konu : Ücretsiz seyahat Kartı

               81 İL VALİLİĞİNE

              12.07.2013 tarih ve 6495 sayılı Kanunla,08.01.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak; toplu taşıma araçları, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamı ile bu hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esasların Maliye, İçişleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenmesi ön görülmüştür. Kanunda ön görülen Bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlığımızca hazırlanan Ücretsiz ve ya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

              Söz konusu Yönetmeliğin 6 ncı  Maddesi ‘nde toplu taşıma araçlarında ücretsiz yararlanma amacıyla seyahat kartının ibraza edilmesi halinde, ücretsiz seyahat hakkının herhangi bir gerekçeyle engellenemeyeceği, hak sahiplerinin seyahat kartını ibraz etme sureti ile toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılacağı ve top0lu taşıma hizmetinin sunan Kurum ve Kuruluşlar ile Belediyeler ücretsiz seyahat hakkımın kullanılması ile ilgili kolaylaştırıcı tedbirler alması gerektiği hususu ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

               Aynı Yönetmeliğin idari ve cezai işlemler başlıklı 12 nci Maddesinde,” ilgili kurumlar, Belediyeler ile Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alır. Ücretsiz ve ya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir” denilmektedir.

               Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin a, b, c, ç, ve d bentlerinde belirtilen hak sahiplerine, ücretsiz seyahat edebilmeleri için Bakanlığımız Şehit ve Gaziler Dairesi Başkanlığı tarafından seyahat kart verilecektir. Bu kart aynı zamanda tanıtım amaçlı olarak da kullanılacaktır. Bu kapsamda hak sahiplerine verilen ücretsiz seyahat kartının, il ve ilçelerdeki şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile demir yolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarında sorunsuz şekilde kullanımı ve kart sahiplerine mağduriyet yaşatılmaması için toplu taşıma hizmeti veren belediyeler ile diğer toplu taşıma hizmeti sağlayıcılarından elektronik kart geçiş sistemi kullananların bakanlığımızca verilecek “  Ücretsiz Seyahat Kartı” ile operatörlerin uyumlu hale getirmeleri  gerekmektedir.  Ekte sunduğumuz “  Ücretsiz Seyahat Kart” deseninin seyahat hizmeti sağlayıcılarının elektronik sistemine entegre edilmesi ve seyahat kartının kullanımına başlanması elektronik ortamda kartlı geçiş imkanı olmayan durumlarda ise ücretsiz seyahat hakkının seyahat kartına bakılarak kullandırılması ( göster – geç ) hususunda düzenleme yapılması yasal zorunluluktur.

               Yukarıda belirtilen hususların Bakanlığınız ilgili birimleri ile Valiliğiniz sınırları içerisinde bulunan Kaymakamlıklar ve belediyelere duyurularak gereğinin yapılmasını arz ve rica ederim.

 DOÇ.DR Ayşenur İSLAM             

            Ücretsiz seyahat kartı hakkında 03.11.2014 yayımlanan genelge doğrultusunda Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi, Emniyet Şehit Ve Gazi Vakfı Bursa Şube Başkanlığı olarak defalarca Aile Ve sosyal Politikalar Bakanlığına ortak dilekçeler ve görüşmeler neticesinde Gazi Ve Şehit Ailelerine  Aile Ve sosyal Politikalar Bakanlığının vermiş olduğu seyahat kartlarından beş adet 11.12.2015 tarihinde Burlaş Bilgi İşlem Merkezine bırakılarak gerekli işlem yapılmıştır. 05.01.2016 tarihinde entegrasyonu tamamlanarak Belediye Ve Belediyenin Yetki verdiği yerlerde geçerliliği sağlanmıştır.

Bu konuda Bizlere destek veren Kurum Ve Kuruluşlara teşekkürler.

 

 

Metin Şenol

Bursa Şube Başkanı

Paylaş